ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ανήλικοι Παλαιστίνιοι έγιναν ανθρώπινες ασπίδες

CNN: Ανήλικοι Παλαιστίνιοι έγιναν ανθρώπινες ασπίδες για τις «εκκαθαρίσεις» των IDF στη Γάζα

24news team

Η Λωρίδα της Γάζας ήταν -και πιθανόν εξακολουθεί να είναι- γεμάτη με οικήματα που είναι παγιδευμένα με εκρηκτικά. Οι κατοικίες που είναι πλέον σχεδόν ερειπωμένες και άλλες τραυματισμένες από τις ατελείωτες μάχες είναι παγίδες για τους στρατιώτες.

Σειρά μαρτυριών που φέρνει στο φως το CNN δείχνει ότι οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) χρησιμοποίησαν Παλαιστίνιους να μπουν οι ίδιοι σε σπίτια ή σήραγγες που πιθανόν ήταν παγιδευμένα. Ήταν ένας απόλυτα κυνικός υπολογισμός: αν έχαναν τη ζωή τους, οι στρατιώτες θα προχωρούσαν στην εκκαθάριση της οικίας με (σχετική) ασφάλεια.

Πέντε πρώην κρατούμενοι αλλά και ένας Ισραηλινός στρατιώτης τονίζουν ότι η πρακτική ήταν διαδεδομένη σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, από το βόρειο τμήμα ως τη Ράφα, ωστόσο δεν είναι σαφές τι εύρος είχε. Δεν είναι σαφές ούτε αν υπήρχαν θύματα από την πλευρά των Παλαιστινίων.

Ο στρατιώτης ανέφερε ότι η μονάδα του είχε δύο Παλαιστίνιους κρατούμενους ακριβώς γι' αυτόν τον σκοπό. Το έλεγαν «πρωτόκολλο του κουνουπιού». Αρχικά οι στρατιώτες έστελναν έναν σκύλο για να πέσει στις παγίδες (αν υπήρχαν) ή γκρέμιζαν τους τοίχους με μια βολή από άρμα μάχης και θωρακισμένες μπουλντόζες.

Κάποια στιγμή την περασμένη άνοιξη ένας αξιωματικός πληροφοριών τους έδειξε μια νέα μέθοδο: δύο Παλαιστίνιους κρατούμενους, έναν 16 και άλλο έναν 20 ετών, που φέρονται να είχαν σχέσεις με τη Χαμάς.

Όταν ένας στρατιώτης έφερε αντιρρήσεις, η κυνική απάντηση που φαίνεται ότι έγινε και «φιλοσοφία» των στρατιωτών ήταν ότι «αν υπήρχαν παγίδες θα ανατινάζονταν αυτοί και όχι οι στρατιώτες μας».

«Μετά από μερικούς μήνες στη Γάζα δεν σκέφτεσαι καθαρά, κουράζεσαι», λέει στο CNN ο στρατιωτικός και εξηγεί ότι «προφανώς προτιμώ να ζήσουν οι στρατιώτες μου, αλλά, ξέρετε, δεν λειτουργεί έτσι ο κόσμος».

Αρχικά οι στρατιώτες αρνήθηκαν να εφαρμόσουν την πρακτική. Ο διοικητής τους τούς είπε να μην σκέφτονται το διεθνές δίκαιο, ότι οι ζωές τους είναι πιο σημαντικές. Τελικά άφησε τους Παλαιστίνιους ελεύθερους, μια ένδειξη ότι δεν είχαν κάποια σχέση με τη Χαμάς.

Η μαρτυρία των Παλαιστινίων

Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι μαρτυρίες των πέντε Παλαιστινίων που μίλησαν στο CNN.

Μετά τη σύλληψή τους από τους IDF οι πέντε αναγκάστηκαν να μπουν σε κτίρια που ίσως ήταν παγιδευμένα.

«Μας έντυσαν με στρατιωτικές στολές, έβαλαν πάνω μας κάμερα και μας έδωσαν έναν μεταλλικό κόφτη. Μας έλεγαν να κάνουμε πράγματα, όπως να σηκώνουμε χαλιά για να δούμε αν υπάρχουν σήραγγες. Αν βρίσκαμε κάτι, μάς έλεγαν να το φέρουμε έξω. Καθαρίζαμε το σπίτι, μετακινούσαμε τον καναπέ ή το ψυγείο, ανοίγαμε τα ντουλάπια».

Ο Παλαιστίνιος λέει ότι οι στρατιώτες έτρεμαν τα κρυμμένα εκρηκτικά. Αλλά και ο ίδιος ήταν πολλές φορές φοβισμένος και δεν ήθελε να προχωρήσει, οπότε τον χτυπούσαν με τα όπλα.

Ένας 59χρονος που επίσης αναγκάστηκε να γίνει ανθρώπινη ασπίδα έφτασε να ελέγξει περίπου 80 διαμερίσματα.

IDF: «Απαγορεύεται αυστηρά...»

Σε σχόλιο προς το CNN οι IDF λένε ότι οι κανονισμοί απαγορεύουν αυστηρά τη χρήση πολιτών για στρατιωτικούς σκοπούς. Προφανώς η χρήση αμάχων ως ασπίδες απαγορεύεται και από το διεθνές δίκαιο. Το Ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο την είχε απαγορεύσει το 2005, έπειτα από ευρεία χρήση από τους IDF στη Δυτική Όχθη.

Εν τω μεταξύ το Ισραήλ έχει κατηγορήσει εδώ και πολύ καιρό τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες, αλλά και ότι τοποθετεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις δίπλα σε κατοικίες. Σε αυτήν ακριβώς της τακτική της Χαμάς αποδίδει τον τεράστιο αριθμό των αμάχων που σκοτώθηκαν στη Γάζα και ξεπερνά τις 42.000.

Πηγή: Protothema

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση