ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Οι Ισραηλινοί ζήτησαν να εκκενωθούν 30 χωριά στον Λίβανο

Στόχος η εξουδετέρωση θυλάκων της Χεζμπολάχ, όπως ανακοίνωσαν

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις στο έδαφος του Λιβάνου συνεχίζοντας την από χθες εισβολή που στόχο έχει την εξουδετέρωση θυλάκων της Χεζμπολάχ και καταστροφή εγκαταστάσεων της σιιτικής οργάνωσης.

Αν και το Ισραήλ επισήμως διατείνεται πως πρόκειται για μία μικρής κλίμακας επιχείρηση, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν πολλοί διεθνείς αναλυτές, ουδείς γνωρίζει την εξέλιξη του νέου αυτού κεφαλαίου που άνοιξε στην σύγκρουση του Τελ Αβίβ με τους εχθρούς του στη Μέση Ανατολή.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το BBC σε άμεση ανάλυσή του, όλα θα εξαρτηθούν από την αντίδραση του Ιράν και από το εάν αποφασίσει να απαντήσει. Προς το παρόν πάντως, η Τεχεράνη ίσως θεωρεί ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για στρατιωτική εμπλοκή, γι’ αυτό και δεν υπάρχει κινητικότητα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF), επιχειρούν και προωθούνται σε αρκετά χωριά στα νότια του Λιβάνου.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ διέταξε τους κατοίκους περίπου 30 συνοριακών χωριών στο νότιο Λίβανο να εκκενώσουν λέγοντάς τους να κατευθυνθούν βόρεια του ποταμού Αουάλι, σχεδόν 35 μίλια από τα σύνορα, καθώς το Ισραήλ διεξήγαγε, όπως είπε, «περιορισμένες» επιδρομές στο Λίβανο.

Ο ποταμός Awali βρίσκεται λίγο βόρεια της Σιδώνας, πολύ πέρα από αυτό που θεωρείται τώρα θέατρο των μαχών στο Λίβανο. Δεν είναι σαφές γιατί το Ισραήλ ζήτησε από τους κατοίκους ορισμένων πόλεων στο νότο, και όχι των γειτονικών, να εκκενωθούν, ούτε είναι ξεκάθαρο γιατί τους διέταξε να εκκενωθούν τόσο μακριά στο βορρά.

Εκτός από τα 30 χωριά που κατονόμασε ο Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, πολλά χωριά νότια του ποταμού Awali, συμπεριλαμβανομένης της Σιδώνας και της νότιας πόλης της Τύρου, δεν κλήθηκαν να εκκενώσουν.

Τι βρήκαν οι Ισραηλινοί στις επιδρομές τους

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν ότι οι στρατιώτες τους εντόπισαν και εισήλθαν σε «υπόγεια σημεία πρόσβασης» κοντά στη συνοριακή περιοχή, πραγματοποιώντας επιτυχείς επιχειρήσεις κατά ιρανικών υποδομών. Σε ανάρτηση στο Telegram, οι IDF ανέφεραν ότι τα στρατεύματα συνέλεξαν «πολύτιμες πληροφορίες» και αποσυναρμολόγησαν «προηγμένο οπλισμό ιρανικής προέλευσης».

Σύμφωνα με τη δήλωση, «τα στρατεύματα αποκάλυψαν και κατέστρεψαν επίσης υπόγειες υποδομές, χτύπησαν χιλιάδες στόχους και εκατοντάδες εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων, τόνους εκρηκτικών και εκατοντάδες χώρους διαβίωσης για πράκτορες, κέντρα διοίκησης και άλλα».

«Οι IDF δεν θέλουν να σας βλάψουν και για τη δική σας ασφάλεια πρέπει να εκκενώσετε τα σπίτια σας αμέσως» δήλωσε ο Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Αβιχάι Αντράι σε ανάρτησή του στο Χ, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ θα ενημερώσει τους κατοίκους πότε θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Την προώθηση των δυνάμεων του ισραηλινού πεζικού με αιχμή τους επίλεκτους της ομάδας Division 98, υποστηρίζουν εκτεταμένοι βομβαρδισμοί της ισραηλινής αεροπορίας αλλά και πυρά πυροβολικού.

Βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επαληθεύτηκαν από τους New York Times δείχνουν μεγάλες καταστροφές μετά από ολονύκτια ισραηλινά πλήγματα σε πυκνοκατοικημένη περιοχή νότια της Βηρυτού, όπου η Χεζμπολάχ έχει την εξουσία. Αυτό το υλικό δείχνει μια σκηνή από συντρίμμια, με κατεστραμμένα και αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα στη γειτονιά Laylaki.

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση