ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Διπλή παρατυπία ετοίμαζε ο Κουλίας με διορισμό του Στέλιου Πλατή

Θα επιχειρούσε να διορίσει εξωκυβερνητικό για Γενικό Ελεγκτή - Ο Πλατής επιβεβαίωσε πως δέχθηκε τον διορισμό

24news team

Όπως έχει διαρρεύσει, το άτομο που ο Ζαχαρίας Κουλίας θα διόριζε στη θέση του Γενικού Ελεγκτή σε περίπτωση που αναλάμβανε Προεδρεύων της Δημοκρατίας  είναι ο οικονομολόγος Στέλιος Πλατής. Κάτι που επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Στέλιος Πλατής δηλώνοντας μάλιστα πως αποδέχθηκε την πρόταση του Κουλία. Με την αποκάλυψη του κ. Πλατή γίνονται δύο οι παρατυπίες σχετικά με τις απειλές του Ζαχαρία Κουλία.

Η πρώτη παρατυπία αφορά τον ίδιο τον Ζαχαρία Κουλία ο οποίος θεωρούσε ότι ως Προεδρεύων της Δημοκρατίας μπορούσε να διορίσει τον νέο Γενικό Ελεγκτή. Είναι γνωστό πως ο προεδρεύων της Δημοκρατίας δεν μπορεί να διορίζει και να παύει κρατικούς αξιωματούχους κατά το δοκούν αποσταθεροποιώντας την κυβέρνηση και το κράτος. Οι διορισμοί αποτελούν ευθύνη του Υπουργικού Συμβουλίου, ούτε καν του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο προεδρεύων μπορεί αν θέλει να συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο για να λάβει απόφαση σχετικά με διορισμούς αλλά ο ίδιος ο προεδρεύων δεν μπορεί να διορίσει αξιωματούχους. 

Μπορεί ο προεδρεύων της Δημοκρατίας να αντικαθιστά τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά η δουλειά του είναι να φροντίσει τα τυπικά για να λειτουργεί το κράτος μέχρι να επιστρέψει στα καθήκοντά του ο ΠτΔ. Ιδιαίτερα όταν η απουσία του αφορά ολιγοήμερο υπηρεσιακό ταξίδι στο εξωτερικό. Δεν νομιμοποιείται να προβεί σε οποιονδήποτε διορισμό ή λήψη σοβαρής απόφασης αυτόνομα χωρίς συνεννόηση με τον εκλεγμένο ΠτΔ δημιουργώντας χάος και προηγούμενο που δεν έχει υπάρξει στα όσα χρόνια λειτουργεί η Δημοκρατία.

Η δεύτερη παρατυπία αφορά τον Στέλιο Πλατή ο οποίος δεν θα μπρούσε να διοριστεί Γενικός Ελεγκτής όχι μόνο επειδή θα τον διόριζε ο Προεδρεύων Κουλίας αλλά και επειδή ο ίδιος ο Πλατής δεν προέρχεται από την Δημόσια Υπηρεσία όπως εκ του συντάγματος ορίζεται για διορισμό του Γενικού Ελεγκτή.

Όπως αναφέρει το άρθρο 115 του συντάγματος:

ΑΡΘΡΟΝ 115
«Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζουσιν από κοινού δύο ικανά και κατάλληλα πρόσωπα ως γενικόν ελεγκτήν και βοηθόν γενικού ελεγκτού τηρουμένου του κανόνος ότι ο γενικός ελεγκτής και ο βοηθός γενικού ελεγκτού δεν θα ανήκωσιν εις την αυτήν κοινότητα.

Ο γενικός ελεγκτής είναι προϊστάμενος της ελεγκτικής υπηρεσίας της Δημοκρατίας και ο βοηθός γενικού ελεγκτού έπεται αυτώ. Η ελεγκτική υπηρεσία της Δημοκρατίας είναι ανεξάρτητος υπηρεσία της Δημοκρατίας μη υπαγομένη εις οιονδήποτε υπουργείον.

Ο γενικός ελεγκτής και ο βοηθός γενικού ελεγκτού είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι της Δημοκρατίας και δεν αποχωρούσι της υπηρεσίας ούτε απολύονται εκ της θέσεως αυτών, ειμή υφ’ ούς όρους και καθ’ όν τρόπον οι δικασταί του Ανωτάτου Δικαστηρίου.»

 

Πλατής: Αποδέχθηκε τον διορισμό…

Ο Στέλιος Πλατής μιλώντας στον Πολίτη επιβεβαίωσε ότι επικοινώνησε μαζί του ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας και του είπε ότι τον είχε στα υπόψην για τη θέση του Γενικού Ελεγκτή. Μάλιστα, ο Στέλιος Πλατής απάντησε θετικά στο ενδεχόμενο προσωρινού διορισμού του «καθώς δεν θα είχα πρόβλημα να αναλάβω να συμβάλω για να μπει μια τάξη».

Ωστόσο, ο Στέλιος Πλατής σημείωσε ότι γνωρίζει ότι «δεν θα επέτρεπαν» στον Ζαχαρία Κουλία να αναλάβει χρέη προεδρεύωντος της Δημοκρατίας, «για να με διορίσει Γενικό Ελεγκτή, αλλά παρόλα αυτά απάντησα ότι σε περίπτωση που μου το ζητούσε, θα δεχόμουν τον διορισμό για λίγο καιρό».

Έσωσε την κατάσταση η Αννίτα
Μετά την αναστάτωση που δημιουργήθηκε από τις απειλές του Ζαχαρία Κουλία η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου ανακοίνωσε πως αναβάλλει το προγραμματισμένο της ταξίδι στη Μάλτα και παραμένει η ίδια Προεδρεύουσα της Δημοκρατίας. «Να μην επιτρέπουμε σε μία κρίση να γεννάει άλλη κρίση» αναφέρει σε μηνυμά της κλείνοντας τον δρόμο στην επιθυμία του Ζαχαρία Κουλία να προβεί σε διορισμό του νέου Γενικού Ελεγκτή.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση