ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Θέμις Χριστοφίδου η εκλεκτή Χριστοδουλίδη για Επίτροπος Ε.Ε.

Τεχνοκράτης με εμπειρία στην Κομισιόν

Στέλιος Ξιουρής

Σε μια κυρία περπατημένη στα ευρωπαϊκά σαλόνια, φαίνεται να καταλήγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το ένα εκ των δυο προσώπων, που θα προτείνει στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για θέση του Κοινοτικού Επιτρόπου. Πρόκειται για τη ΘΕΜΙΔΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΟΥ, η οποία κατέχει την θέση της Γενικής Διευθύντριας στην Κομισιόν για την περιφερειακή-πολιτική και αστική ανάπτυξη (DG REGIO) από τον Ιούλιο του 2023.

Το αξιοζήλευτο βιογραφικό της Θέμιδος Χριστοφίδου είναι διάσπαρτο από θέσεις στην Ευρωπαϊκή ένωση, αφού υπηρετεί σε διάφορα πόστα στις Βρυξέλλες από το 2001. Ενδεχομένως να είναι και η πλέον μακροχρόνια εργαζόμενη Ελληνοκυπρια στην Ε. Ε.

Αυτή ήταν και η βασικότερη αιτία προφανώς που ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προτείνει την κ. Χριστοφίδου στην λίστα με τους υποψήφιους για διορισμό, αφού σύμφωνα με τις επιταγές της Φον ντερ Λάιεν, οι Υπουργοί, αν μπορούμε να κάνουμε παραλληλισμό της Κομισιόν με αντίστοιχους κυβερνητικούς θώκους, αποτελούν την Κυβέρνηση της Ε.Ε θα πρέπει να διαθέτουν και σχετική εμπειρία από τα διαδραματιζόμενα στην Ε.Ε . Σημειώνεται ότι βάσει των οδηγιών θα πρέπει να προταθούν από κάθε χώρα μέλος, άντρας και γυναίκα για να εφαρμόσει την ποσόστωση, και αναλογικά ίσο αριθμό από τα δυο φύλα, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όσον αφορά τον άντρα που θα προτείνει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης φαίνεται να κατέληξε σε κάποιο πρόσωπο, αν και από τον λόφο επιμένουν ότι ακόμη έχει στο μαύρο σημειωματάριο πέραν των δυο προσώπων.

Με τα υφιστάμενα δεδομένα διαφαίνεται ότι η κ. Χριστοφίδου θα έχει περισσότερες πιθανότητες, καθότι τεχνοκράτης και πανέτοιμη για να αναλάβει τον θώκο χωρίς να χρειάζεται περίοδο προσαρμογής, εντούτοις οι συσχετισμοί στην Ε.Ε. και η επιθυμία Χριστοδουλίδη μπορεί να αλλάξει πάρα πολλά.

Ατού της κ. Χριστοφίδου είναι ότι υπηρέτησε στα γραφεία επιτρόπων διαφορετικών πολιτικών χρωματισμών. Διετέλεσε δε επικεφαλής του γραφείου της Επιτρόπου Αλιείας ΜΑΡΙΑΣ ΔΑΜΑΝΑΚΗ (2011- 2014), του Επιτρόπου Ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ (2014- 2018) καθώς και αναπληρώτρια επικεφαλής του γραφείου της Επιτρόπου για την εκπαίδευση - πολιτισμό ΑΝΤΡΟΥΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (2010-2011).

Έχει σπουδές πολιτικού μηχανικού (απόφοιτος του Μετσοβείου πολυτεχνείου) και πριν την πρόσληψη της στην Κομισιόν εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα.

 

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση