Kathimerini.com.cy
«Η επόμενη δεκαετία θα είναι η πιο ανατρεπτική στην ανθρώπινη ιστορία» ανέφερε κατά την παρουσίασή του στο 6ο Digital Agenda Cyprus Summit ο Dex Hunter-Torricke, επικεφαλής επικοινωνίας της DeepMind και στενός συνεργάτης των Elon Musk και Mark Zuckerberg. Ο Dex Hunter, ο άνθρωπος που εργάστηκε δίπλα από τις κορυφαίες προσωπικότητες τεχνολογίας του 21ου αιώνα αφού διετέλεσε επικεφαλής επικοινωνίας της περίφημης Space X, επικεφαλής της επικοινωνίας του Facebook/ Meta, αλλά και ως κειμενογράφος στα ψηλά δώματα της Google, επικεντρώθηκε στις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις και τις αλλαγές που φέρνουν στην καθημερινότητά μας οι νέες τεχνολογίες.
Όπως τόνισε στην παρουσίασή του με τίτλο «The Disruption Decade: What Comes Next», το μέλλον πλησιάζει με μια πρωτοφανή ταχύτητα. Αυτή τη στιγμή, σημείωσε, ζούμε μια μεγάλη τεχνολογική αλλαγή που είναι η πρόσβαση σε έναν τεράστιο αριθμό πληροφοριών, ενώ το επόμενο τεχνολογικό κύμα που θα ταράξει τα νερά, όπως είπε, θα είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Ο Dex Hunter εξέφρασε αισιοδοξία ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν εκπληκτικά οφέλη από τις νέες τεχνολογίες οι οποίες, μεταξύ άλλων, μεταμορφώνουν το εργασιακό περιβάλλον, αλλάζουν τα εργαλεία με τα οποία λειτουργούμε και διαμορφώνουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, οι χρήστες του διαδικτύου αφιερώνουν κατά μέσο όρο τέσσερα δευτερόλεπτα προσοχής στο διαδικτυακό περιεχόμενο, ενώ ο μέσος Αμερικάνος ελέγχει το κινητό του 344 φορές καθημερινώς. Σημείωσε παράλληλα ότι στο μέλλον θα δημιουργηθούν πιο έξυπνες πόλεις και ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στο να παραμείνουν βιώσιμες. Τόνισε μάλιστα ότι ένα τεράστιο προνόμιο που μπορεί να μας προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη την επόμενη δεκαετία είναι η παραγωγή ενέργειας από σύντηξη (fusion power).
Η εξέλιξη των νέων τεχνολογιών, σύμφωνα με τον Dex Hunter, θα φέρει νέες κοινωνικές προκλήσεις και γι’ αυτό τον λόγο η ευθύνη και η καινοτομία πρέπει πάντοτε να συμβαδίζουν. Υποστήριξε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα διευκολύνει τους ανθρώπους και δεν θα τους αντικαταστήσει, με το κύριο ερώτημα να είναι με ποιον τρόπο ο κάθε ένας από εμάς θα εντάξει τις νέες τεχνολογίες στη ζωή του. «Αυτά τα οποία τώρα δεν μπορούμε να προβλέψουμε, τα οποία τώρα μας ακούγονται γελοία, αυτά θα είναι το μέλλον μας», κατέληξε.
Η πρόοδος στην Κύπρο και πού υστερεί η κοινωνία
Μετά την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση με τον Dex Hunter και τον τέως Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκο Κόκκινο, την οποία συντόνιζε ο Αντώνης Πολεμίτης. Σε ερώτηση τι τους ενθουσιάζει και τι τους ανησυχεί περισσότερο, ο Dex Hunter είπε πως οι νέες τεχνολογίες είναι συναρπαστικές, δημιουργούν όμως νέες προκλήσεις και ηθικά διλήμματα. «Τη δεδομένη στιγμή, κάποιες από τις παγκόσμιες προκλήσεις είναι η κλιματική αλλαγή και οι ασθένειες», εξήγησε, εκφράζοντας τη θέση ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπισή τους. Από την πλευρά του, ο κ. Κόκκινος σημείωσε ότι η Κύπρος έχει καταγράψει μια εξαιρετική τεχνολογική πρόοδο τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά υστερεί στην προσαρμογή η οποία καλλιεργείται κυρίως από την οικογένεια και την κοινωνία. Την ίδια ώρα αναφέρθηκε στην έλλειψη ταλέντων, τόσο στην Κύπρο όσο και την Ευρώπη, καθώς τα εκπαιδευτικά ιδρύματα των κρατών – μελών δεν προσφέρουν ικανοποιητική εκπαίδευση στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
Σε ερώτηση ποιες είναι οι μεγαλύτερες παρερμηνείες σε σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη, ο Dex Hunter είπε ότι υπάρχουν δύο σχολές σκέψης: ότι θα επιλυθούν όλα μας τα προβλήματα και ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα καταστρέψει τον κόσμο. «Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στο ενδιάμεσο, πρέπει να αποφεύγουμε τόσο απλοϊκές σκέψεις», τόνισε. Ο κ. Κόκκινος έκανε λόγο για υποτίμηση της σημασίας των νέων τεχνολογιών και του αντίκτυπου που θα έχουν στη ζωή μας. «Αν δεν σκεφτόμαστε πέντε χρόνια μπροστά, θα μείνουμε πίσω. Είναι σημαντικό να κατανοούμε την τεχνολογία και να δούμε πώς λειτουργούμε ως άνθρωποι και επιχειρήσεις σε έναν ψηφιακό κόσμο», δήλωσε.