

Κωνσταντίνος Νικολάου
Είναι κάποιες τιμωρίες που στην καλύτερη σε παίρνουν πίσω στο Μεσαίωνα. Όταν δηλαδή το οποιοδήποτε λάθος επέφερε εξοντωτικό αποτέλεσμα για εκείνον που το έπραττε. Αν είναι δυνατόν να μην υπάρχει η δεύτερη ευκαιρία, πόσο μάλλον στον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο.
Αφορμή λοιπόν για τον πρόλογο μας η ποινή διαγραφής από το μητρώο προπονητών της ΚΟΠ με την οποία τιμώρησε ο Αθλητικός Δικαστής τον προπονητή της Κ19 της ΑΠΕΑ Ακρωτηρίου, Αντώνη Γιακουμή.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΚΟΠ η καταγγελία αφορούσε την: παράβαση του άρθρου 9(θ) (i), (ιι) των Πειθαρχικών Κανονισμών της ΚΟΠ στον αγώνα Πρωταθλήματος Νέων U19 Γ’ Κατηγορίας περιόδου 2024-2025 ΑΠΕΑ Ακρωτηρίου– ΑΕΠ Πολεμιδιών /23.03.2025 (24η Αγωνιστική) χρησιμοποίησε αντικανονικά τον ποδοσφαιριστή MCKENNA BOBBY LACKENBY και συγκεκριμένα ο ποδοσφαιριστής χωρίς να είναι εγγεγραμμένος στο φύλλο αγώνος αγωνίστηκε στον πιο πάνω αγώνα χωρίς να είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Ποδοσφαιριστών της ομάδας αντί του ποδοσφαιριστή Νικόλα Τόνιτς που ήταν εγγεγραμμένος στο φύλλο αγώνος.
Μάλιστα, για αυτό το συμβάν μίλησε νωρίτερα σήμερα (24/04) στον ΣΠΟΡ ΦΜ 95,0 ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών, Μιχάλης Σεργίου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ναι μεν πρόκειται για τη μόνη ποινή που προνοεί το καταστατικό, ωστόσο θα γίνει προσπάθεια να κατατεθεί έφεση. Ο Σύνδεσμος βγήκε αμέσως μπροστά προς υπεράσπιση του Κύπριου τεχνικού και πλέον περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη της υπόθεσης...
Εκείνο που στην προκειμένη περίπτωση αξίζει να τονιστεί αφορά ουσιαστικά τους πειθαρχικούς κανονισμούς που προνοούν τη διαγραφή ενός προπονητή. Γιατί δηλαδή η τιμωρία να είναι τόσο εξοντωτική… Το τι έγινε ακριβώς σαφώς και δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε, αλλά προκαλεί τεράστια εντύπωση η ποινή.
Γενικότερα η λογική πίσω απ’ την οποιαδήποτε τιμωρία πρέπει να αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα στείλεις το μήνυμα πως αυτό που έγινε ήταν λάθος, θα τιμωρηθεί αλλά συνάμα θα μάθει και δεν θα το επαναλάβει. Στην παρούσα φάση με τη διαγραφή του προπονητή… τελειώνεις μια καριέρα εντελώς. Δεν δίνεις μια δεύτερη ευκαιρία.
Στην τελική μιλάμε για έναν άνθρωπο απ' τον οποίο έχει στερηθεί το δικαίωμα να εξασκήσει ξανά το επάγγελμα του, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον ίδιο, αλλά και για την οικογένεια του!