ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Aύξηση ποινών για σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα

Επιχειρείται να μπει φραγμός στις παράνομες αγοραπωλησίες ε/κ περιουσιών

ΚΥΠΕ

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων υπερψήφισε πρόταση νόμου που κατέθεσε η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν για τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, ώστε να αυξηθεί η ποινή φυλάκισης και η χρηματική ποινή που προβλέπονται για τη διάπραξη του αδικήματος της κατοχής, καλλιέργειας ή εκμετάλλευσης με οποιοδήποτε τρόπο γης ή ακίνητης ιδιοκτησίας, η οποία ανήκει σε τρίτο πρόσωπο.

Με την πρόταση επιχειρείται να μπει φραγμός στις παράνομες αγοραπωλησίες ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα.

Συγκεκριμένα αυξάνεται η ποινή φυλάκισης από δύο έτη και/ή χρηματική ποινή έως πέντε χιλιάδες λίρες (£5.000), που ισχύει σήμερα, σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα 5 έτη και/ή σε η χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες ευρώ, αντίστοιχα.

Όπως εξήγησε η εισηγήτρια της πρότασης, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις σκοπείται ο περιορισμός της έξαρσης που παρατηρείται τα τελευταία έτη όσον αφορά τις παράνομες αγοραπωλησίες ελληνοκυπριακών περιουσιών που ευρίσκονται σε μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στην Κερύνεια, στο Τρίκωμο, στην Αμμόχωστο και στη Λευκωσία.  

Θέλουμε, είπε, να σταλεί ένα μήνυμα ότι δεν είμαστε απλοί παρατηρητές και θέλουμε να δοθεί ορατότητα στο πρόβλημα και να γίνονται καταγγελίες στην Αστυνομία.

Αναφέρθηκε σε στοιχεία από τ/κ δημοσιεύματα για συνεχείς ανεγέρσεις οικιών σε ε/κ περιουσίες που πωλούνται σε ξένους και για αναπτύξεις με μεσιτικά γραφεία, κτηματομεσίτες και συμβούλους. Όπως ανέφερε  η κ. Σούπερμαν, μέχρι το τέλος του 2023 πωλήθηκαν σε αλλοδαπούς 15.000 σπίτια στο Τρίκωμο, 9.000 στην περιοχή Ακανθούς, 4.000 στην περιοχή Λαπήθου-Βασίλειας, 2.400 στο κέντρο της Κερύνειας, 2.000 στη Λεύκα, 1.200 στο Μπελαπάις και 600 στη Καρπασία.   

Η κ. Σούπερμαν ανέφερε, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες, ώστε να παρακινηθούν ιδιοκτήτες περιουσιών, οι οποίες ευρίσκονται σε μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, να προσφεύγουν δικαστικώς και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους κατά των σφετεριστών και συνεργατών τους, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι το Κυπριακό, προσεγγίζουν συχνά με δόλιο τρόπο ενδιαφερόμενους αγοραστές από το εξωτερικό, με σκοπό την πώληση των εν λόγω περιουσιών.

Η ανεξάρτητη Βουλευτής, Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε ότι δικαίως και κάποιος θέλει να διωχθεί όποιος σφετερίζεται την περιουσία του, και κανένας σφετεριστής δεν δικαιούται να παίρνει περιουσίες ε/κ, αλλά πρόσθεσε πως με την ίδια δικαιοσύνη και ζήλο πρέπει να αντικρίζονται και να προσεγγίζονται και περιπτώσεις στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να μην μπορεί κάποιος να εκμεταλλεύεται περιουσίες που δεν είναι δικές του, χωρίς να του δίνει άδεια το κράτος. Μίλησε και για γνωστή περίπτωση που κάποιος οργώνει και εκμεταλλεύεται γη για να παίρνει επιχορηγήσεις.

Η τοποθέτηση της προκάλεσε αντιδράσεις με την ίδια να απαντά ότι «κάποιοι και πάλι βγάζουν τα πατριδόμετρα» και να αναφέρεται σε «γνωστές περιπτώσεις όπου είχαμε καταδίκες κάποιων κοινοταρχών για κάποιες περιουσίες Τουρκοκυπρίων τις οποίες και μεταβίβασαν κάπου».

Ο Παύλος Μυλωνάς, Βουλευτής ΔΗΚΟ, συνεχάρη την εισηγήτρια της πρότασης και είπε ότι το πνεύμα της πρότασης είναι εξαιρετικό και αντιμετωπίζει το πρόβλημα όσων σφετερίζονται τη γη μας.

Ο επίσης Βουλευτής ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι ο σφετερισμός ε/κ γης στα κατεχόμενα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και έχει με παράνομες αρπαγές. Ανέφερε εξάλλου ότι το κράτος μας  σεβάστηκε τις τ/κ περιουσίες, δεν τις σφετερίστηκε και έχει νομοθεσία για τον κηδεμόνα Τ/κ περιουσιών και σέβεται το δικαίωμα στην περιουσία. Ανέφερε ότι επί της παρούσης κυβέρνησης άρχισαν να γίνονται και διώξεις. 

Ο Μιχάλης Γιακουμή, Βουλευτής ΔΗΠΑ, ανέφερε ότι συμφωνεί με την πρόταση και συνεχάρη την κ. Σούπερμαν για την πρωτοβουλία της.

Ο Γιώργος Λουκαϊδης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι πρόκειται για μια σωστή πρωτοβουλία που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ανέφερε ότι η αντιμετώπιση του σφετερισμού περιουσιών στα κατεχόμενα είναι ένα δύσκολο ζήτημα και «πρέπει να κατανοήσουμε πως το περιουσιακό είναι ένα από τα χειρότερα τετελεσμένα και ο μόνος τρόπος για αντιμετώπιση είναι η απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας».

Ο Λίνος Παπαγιάννης, Βουλευτής ΕΛΑΜ, ανέφερε ότι είναι θετικό ότι σχεδόν όλοι αναγνωρίζουν τα προβλήματα από το σφετερισμό ε/κ γης και ότι η πρόταση αντιμετωπίζει κενά στο θεσμικό πλαίσιο.

Αναφέρθηκε και σε πρόταση νόμου που επεξεργάζεται το κόμμα του για καθορισμό των ιδιοκτητών στην ελεύθερη Κύπρο προς αντιμετώπισης απειλής, όπως είπε, σε περιπτώσεις που Τ/κ ενώ έχουν περιουσία που εκμεταλλεύονται στα κατεχόμενα, συνεχίζουν να διεκδικούν την δική τους περιουσία στις ελεύθερες περιοχές. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση