Gastronomos
«Στη Σμύρνη συνηθίζανε τα μπουρέκια με κιμά, κρεμμύδι, πιπέρι και μπαχάρι. Η γέμιση ήταν περίπου ίδια με αυτήν της κιμαδόπιτας. Την άνοιξη που είχε πολλά χόρτα, τα φτιάχνανε με μυρώνια και καυκαλήθρες. Φέτα τότε δεν είχαν, είχαν ένα τυρί λευκό που είτε έφτιαχναν μόνοι τους είτε το αγόραζαν και ήταν πολύ παχύ, ωραίο και νόστιμο. Σήμερα η συνταγή έχει πολλές παραλλαγές, τα μπουρέκια μπορούν να φτιαχτούν και με έτοιμο φύλλο. Τα αυθεντικά όμως είναι με τη ζύμη με το γιαούρτι».
Θέμις Παπαδοπούλου
Υλικά
4 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι σκληρό
1 φλιτζ. τσαγιού λάδι
1 φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κρόκος αυγού, για επάλειψη
Για τη γέμιση
1 κιλό διάφορα χόρτα εποχής και μυρωδικά (σπανάκια, σέσκουλα, μυρώνια, καυκαλήθρες)
1/2 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
1 πράσο, ψιλοκομμένο
100 γρ. φέτα, τριμμένη
100 γρ. ανθότυρο, τριμμένο
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαβάστε τη διαδικασία της συνταγής ΕΔΩ