Gastronomos
Αυτό το γλυκό γεννήθηκε στο Πανόραμα, όπου κάποτε εξέδραμαν οι Θεσσαλονικείς για να πάρουν τον αέρα τους. Και εκεί απολάμβαναν αυτό το τριγωνικό γαλακτομπουρεκάκι, που οι περισσότεροι συμφωνούν ότι το πρωτοέφτιαξε ο Ελενίδης, αλλά ευτυχώς δεν το πατεντάρισε. Κι έτσι μπορούμε να το απολαμβάνουμε κι εμείς στη νότια Ελλάδα και στα καθ’ ημάς ζαχαροπλαστεία, μνημονεύοντας τον άγιο αυτόν άνθρωπο που τα σκέφτηκε.
Δημήτρης Μακρυνιώτης
Υλικά
Για το σιρόπι
400 γρ. ζάχαρη
320 ml νερό
Για την κρέμα
1 λίτρο φρέσκο γάλα, πλήρες
100 γρ. κορν φλάουρ
200 γρ. ζάχαρη
100 γρ. βούτυρο αγελάδας
3 μεσαία αυγά
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
1 βανιλίνη ή 1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)
Για τα τρίγωνα
1 πακέτο φύλλο κρούστας 250 γρ. βούτυρο αγελάδος
Για το γαρνίρισμα
φιστίκια Αιγίνης, θρυμματισμένα
Διαβάστε περισσότερα στον gastronomo