ΚΥΠΕ
Η καταχώρισή ενός ακόμα παραδοσιακού κυπριακού προϊόντος «Τερτζιελλούθκια/Tertziellouthkia» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ), όχι μόνο διαφυλάττει τη μοναδική τους ταυτότητα αλλά και προβάλλει την κυπριακή γαστρονομία και παράδοση εκτός των κυπριακών συνόρων, αναφέρει το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου, η καταχώριση του παραδοσιακού κυπριακού προϊόντος με την ονομασία «Τερτζιελλούθκια/Tertziellouthkia» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) στο επίσημο μητρώο γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα, τους οίνους και τα αλκοολούχα ποτά δημοσιοποιήθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ΕΕ στις 10 Ιουλίου 2024.
Υπογραμμίζεται ότι η καταχώρισή τους ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη, «όχι μόνο διαφυλάττει τη μοναδική τους ταυτότητα αλλά και προβάλλει την κυπριακή γαστρονομία και παράδοση εκτός των κυπριακών συνόρων».
Περαιτέρω αναφέρεται, ότι η αναγνώριση των συστημάτων ποιότητας της ΕΕ δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να εμπιστεύονται και να διακρίνουν τα προϊόντα ποιότητας, ενώ παράλληλα βοηθά τους παραγωγούς στην καλύτερη διάθεση των προϊόντων τους στην αγορά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η χρήση των συμβόλων της Ένωσης στη συσκευασία ή σε διαφημιστικό υλικό, υποδεικνύει ότι τα συγκεκριμένα τρόφιμα παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία οφείλονται στη γεωγραφική περιοχή στην οποία παράγονται ή στην παραδοσιακή σύστασή τους ή στη μέθοδο παραγωγής τους.
Όπως εξηγείται, τα «Τερτζιελλούθκια / Tertziellouthkia» είναι είδος ζυμαρικού το οποίο παρασκευάζεται με την ανάμειξη αλεύρου από σκληρό σιτάρι ή/και άλλου τύπου, όπως χωριάτικο ή/και ολικής άλεσης, με σιμιγδάλι, νερό και αλάτι. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προϊόντος όπως το σχήμα, το μέγεθος και η υφή είναι αποτέλεσμα της τεχνογνωσίας και εμπειρογνωσίας των παραγωγών.
Σημειώνεται ότι το σχήμα τους μοιάζει με «τερτζιέλλι» (μικρό κρίκο) και είναι αυτό που έχει δώσει το όνομά του στο προϊόν. Τα σημαντικότερα στάδια στη διαδικασία παραγωγής τους αποτελεί ο χρόνος «ξεκούρασης» της ζύμης, η ένωση των άκρων του ζυμαριού και η διαδικασία αποξήρανσης των τεμαχίων του προϊόντος.
«Η φήμη τους οφείλεται τόσο στα χαρακτηριστικά τους, τα οποία δηλώνουν και τη «μαστοριά» του παρασκευαστή όσο και στην απλότητα της σύνθεσής τους και στον τρόπο κατανάλωσής τους που τα καθιέρωσαν ως έδεσμα των νηστειών αλλά και των γιορτών καθώς και διαφόρων κοινωνικών εκδηλώσεων όπως ο γάμος», προστίθεται.
Αναφέρεται ότι τα «Τερτζιελλούθκια / Tertziellouthkia» έχουν ιδιαίτερο τρόπο κατανάλωσης. Καταναλώνονται αφού βράσουν σε νερό και τερατσόμελο (χαρουπόμελο), έψημα (πετιμέζι) ή μέλι.
Σημειώνεται ότι τα «Τερτζιελλούθκια / Tertziellouthkia» κερδίζουν σιγά σιγά όλο και περισσότερο έδαφος στο σύγχρονο διαιτολόγιο, καθώς στις τοπικές αγορές κυπριακών προϊόντων και σε διάφορα τοπικά φεστιβάλ πάντα υπάρχει θέση για τα συγκεκριμένα ζυμαρικά.