Wiz Guide
Ναι μεν προσφέρουν τον κλασσικό μεζέ, προσφέρουν όμως και διάφορα άλλα σπουδαία τα οποία αξίζει να δοκιμάσεις -από μπριζολάκια iberico pork, steak και αντικριστό, μέχρι κοντοσούβλι, βοδινό οσομπούκο και φρέσκο τόνο.
Ας δούμε παρακάτω 5 ταβέρνες σε όλες ανεξαιρέτως τις επαρχίες του νησιού που έχουν αναγάγει την εμπειρία του φαγητού σε κάτι που παραπέμπει σε αρχαιοελληνικό συμπόσιο.
Ο Rouis στα Κάτω Πολεμίδια
Δεν δουλεύει τα σαββατοκύριακα, δεν έχει διαφημίσει ποτέ, δεν έχει social media, δεν έχει καν ταμπέλα έξω από το εστιατόριο. Αλλά παρόλα αυτά η φήμη του ξεπερνά τα όρια του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών.
Ο λόγος για το απάχικο στέκι Rouis, όπου ντόπιοι και ξένοι επισκέπτονται κάθε βράδυ (στις λίγες ώρες που ανοίγει), ξέροντας πως εκεί θα βρουν τέλεια φαγητά της ώρας, μέσω ενός μενού που κάθε μέρα διαφέρει αναλόγως του τι υπάρχει διαθέσιμο στην αγορά αλλά και στη φύση -το κομμάτι της εποχικότητας παίζει μεγάλο ρόλο στον καθορισμό του εκάστοτε μενού.
«Εδώ και 18 χρόνια μαγειρεύω για τον κόσμο που έρχεται εδώ, αναλόγως του τι θα βρω στο παζάρι. Κάθε μέρα στο μενού υπάρχουν μαγειρευτά και ψητά φαγητά, αλλά και κάποια είδη σχάρας. Δεν υπάρχει best seller, όλα τα αγαπώ, νομίζω και ο κόσμος το ίδιο», μας αναφέρει ο φειδωλός κύριος Rouis.
Εκτός από τα 35 μόλις άτομα που μπορεί να φιλοξενήσει στον εσωτερικό χώρο, ο οποίος διαθέτει και τζάκι, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες χωράνε άλλα 25 άτομα στον όμορφο χώρο έξω! Στο ταβερνάκι Rouis λοιπόν απολαμβάνεις ένα ωραίο μενού, το γλυκό σου, ό,τι ποτό επιθυμείς (μέσα από μια μεγάλη γκάμα οινοπνευματωδών, μεταξύ των οποίων και βαρελίσιο κρασί) και αν σου αρέσει το λες παρακάτω. Άλλωστε, δεν είναι έτσι που έχει καταφέρει να κτίσει τη φήμη του τα τελευταία 18 χρόνια; Αξίζει να σημειώσουμε πως το μαγαζί δεν έχει καν όνομα. Δεν υπάρχει καν ταμπέλα έξω από αυτό. «The most Cyprus place to eat!», αναφέρει χαρακτηριστικά ένας πελάτης του στο internet!
Info
Τηλ. 99440493
Κάτω Πολεμίδια, Λεμεσός
Δ-Π 20.00-23.30
Ο Καμασιάς στο Παραλίμνι
Οι μεζέδες που θα βρεις στην κλασσική κι αγαπημένη ταβέρνα του Παραλιμνίου, η οποία για τρία συναπτά έτη (2019, 2020, 2021) ήταν στη λίστα του WiZ με τα 50 Καλύτερα Εστιατόρια του νησιού, δύσκολα συγκρίνονται με οτιδήποτε άλλο έχεις δοκιμάσει -όχι μόνο στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.
Πολύ δύσκολα θα βρεις το σημείο εκκίνησης αν πρέπει να περιγράψεις τους μεζέδες του Καμασιά. Αν πρέπει παρόλα αυτά να απαριθμήσουμε ορισμένα από αυτά, σίγουρα θα πρέπει να ξεκινήσουμε με το φημισμένο λεμονάτο κουνέλι, το εντυπωσιακό σε παρουσίαση κοντοσούβλι κοτόπουλο που με τη γεύση και το εκτόπισμά του ενίσχυσε τη φήμη της ταβέρνας φέτος το καλοκαίρι, το οφτό, τα σαλιγκάρια σε διάφορες εκδοχές, και να καταλήξουμε στο κουπέπι που έρχεται στο πιάτο μοιάζοντας περισσότερο με γλυκό, στα αγρέλια και στις άγριες αγκινάρες (τζιλίντρικα).
«Το φετινό ήταν το πιο δυνατό καλοκαίρι μας», μας αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιδιοκτήτης Ανδρέας Νικολάου, δίνοντας το στίγμα του τι έχει συμβεί τους τελευταίους μήνες στην ταβέρνα, μετά και την πρόσφατη ανακαίνιση στον έξω χώρο. Φέτος όμως δεν ήταν μόνο η ανακαίνιση, αλλά και το σπέσιαλ μενού που απολάμβαναν αρκετοί από τους πελάτες, όπου παράκαμπταν τον κλασσικό μεζέ και αντ’ αυτού επέλεγαν να φτιάξουν τον δικό τους μεζέ, με ορισμένα από τα προαναφερθέντα πιάτα, αλλά και με προσθήκες από κρέατα κοπής ή iberico pork (σουβλάκι, tomahawk κλπ).
Για όσους πάντως επιλέξουν να πάνε με τον κλασσικό μεζέ, να πούμε πως εκτός από τα πιάτα που αναφέραμε στην αρχή του άρθρου (κουνέλι, κοντοσούβλι, οφτόν, καραολιά, οφτό), στο τραπέζι έρχονται επίσης πανσέτα, σουβλάκι, κολοκάσι τσιπς, λουκάνικο, χαλούμι με φύλο κρούστα, σουσάμι και μέλι ή χαλούμι στη σχάρα, πουργούρι, μανιτάρια σχάρας, φρέσκες τηγανιτές πατάτες από τα Κοκκινοχώρια, ένα κολοκυθάκι με σως γιαουρτιού, ελιές πράσινες δικής τους παραγωγής, σπιτικό της ημέρας ταχίνι και τζατζίκι, καππάρι δικό τους, ψωμί προζύμι φρεσκοφουρνισμένο και σιάμαλι μαζί με φρούτα εποχής.
Για να συνοδέψετε το φαγητό σας, μπορείτε να επιλέξετε μια από τις 70 ετικέτες της κάβας που αποτελείται από κυπριακά και ελληνικά κρασιά, από τα καλύτερα οινοποιεία σε Κύπρο και Ελλάδα. Σημειώστε επίσης πως, ενίοτε, τις ημέρες δηλαδή που οι ψαράδες θα βρουν ψάρι, η ταβέρνα προσφέρει και φρέσκο ψάρι της περιοχής!
Info
Τηλ. 23825144
Δαιδάλου 23, Παραλίμνι
ΤΡ-Σ 18.00-00.00, Κυριακή και αργίες μεσημέρι
Διαβάστε την συνέχεια στο WIZ