Υπέροχο γλύκισμα της εποχής και πολύ αγαπημένο!
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
Χρόνος ετοιμασίας: 20΄
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα
ΥΛΙΚΑ:
250 γρ. βούτυρο ανάλατο, κομμένο σε κομμάτια, σε θερμοκρασία δωματίου
400 γρ. ζάχαρη
6 αβγά
ξύσμα φλούδας από 2 μεγάλα λεμόνια
460 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
300 γρ. αιγινό γιαούρτι «Η γιαγιά» Αλάμπρα
Για το σιρόπι:
250 γρ. ζάχαρη
160 ml νερό
320 ml φυσικός χυμός πορτοκάλι Aλάμπρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Θα χρειαστούμε ένα στρογγυλό ταψί για κέικ με διάμετρο 28 εκ.
2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C. Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αβγά, το ξύσμα φλούδας λεμονιού, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το γιαούρτι. Κτυπάμε μέχρι το μείγμα να ενωθεί καλά, για 2-3 λεπτά. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και το ψήνουμε για 1 ώρα, ή μέχρι το γλυκό να ροδίσει.
3. Φτιάχνουμε το σιρόπι, ρίχνοντας όλα τα υλικά του σε μια μικρή κατσαρόλα. Αφήνουμε το μείγμα να κοχλάσει έντονα για 1-2 λεπτά και απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
4. Χαράζουμε το ζεστό κέικ σε μερίδες, το ραντίζουμε με το ζεστό σιρόπι. Αφήνουμε το κέικ να τραβήξει καλά το σιρόπι. Το αφήνουμε να κρυώσει και το σερβίρουμε με παγωτό βανίλια, αν θέλουμε.