Gastronomos
Ωραιότατοι οι κλασικοί κουραμπιέδες, αλλά πάντα υπάρχει χώρος για πειραματισμούς. Στη συγκεκριμένη συνταγή, ο Δημήτρης Μακρυνιώτης «καίει» το βούτυρο που θα χρησιμοποιήσει στη ζύμη, μέχρι να εξατμιστεί το νερό του και να καραμελώσουν τα στερεά του γάλακτος. Έτσι αποκτά ένα θεϊκό άρωμα καβουρδισμένου φουντουκιού.
Υλικά
500 γρ. αλεύρι μαλακό
250 γρ. βούτυρο αγελάδας
100 γρ. ζάχαρη άχνη
100 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη, ή έτοιμη αμυγδαλόσκονη
50 ml σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο
50 ml χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος
20 ml κονιάκ
2 κρόκοι μεσαίων αυγών
σπόροι από 1 λοβό βανίλιας (τον κόβουμε κατά μήκος με ένα μαχαίρι και ξύνουμε και παίρνουμε από μέσα τα σποράκια)
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για το γαρνίρισμα
500 γρ. ζάχαρη άχνη
ανθόνερο
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στον gastronomos