Πανίκος Κωνσταντίνου
Ομολογώ ότι είναι συγκινητική η διάθεση των φίλων του ΑΠΟΕΛ να συνεισφέρουν οικονομικά σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που περνά η ομάδα τους. Και δεν έχω καμιά αμφιβολία πως στο τέλος θα συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα χρήματα.
Το ζήτημα ωστόσο, είναι πως το ποσό που αναζητεί η διοίκηση αρκεί για μερικούς μήνες. Το πρόβλημα δε λύνεται και ο Τάκης Αντωνίου που πάντα εμφανίζεται σοβαρός και μετρημένος στις τοποθετήσεις του προχθές στο σταθμό μας είπε το αυτονόητο: Ή θα πρέπει να έρθει επενδυτής ή θα πρέπει ο ΑΠΟΕΛ να μπει σε μνημόνιο. Έχει δίκαιο. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Ούτε μπορεί να συνεχιστεί έτσι η κατάσταση Και μακάρι να βρεθεί ένας άνθρωπος/εταιρεία που να θέλει να μπλεχτεί με το ποδόσφαιρο μας. Δεν είναι τόσο εύκολο. Το περασμένο Καλοκαίρι το είχα γράψει και στην περίπτωση της ΑΕΛ. Οι επενδυτές δεν μας περιμένουν στη γωνία. Συγκυριακά βρέθηκαν κάποιοι ξένοι και αναμίχθηκαν με τα διοικητικά της Πάφου και του Άρη. Δεν είναι ότι βγήκαν στο κυνήγι επενδυτή, έτυχε και ευθυγραμμίστηκαν οι πλανήτες.
Ο ΑΠΟΕΛ ακολουθεί εδώ και μερικά χρόνια μια τακτική του «έχω τόσα έξοδα και έσοδα τα μισά τους». Επενδύει τη λύση του προβλήματος του στα λεφτά της Ευρώπης. Όμως τις προάλλες ο Πρόδρομος Πετρίδης σε συνέντευξη του στο ΡΙΚ μιλώντας με το συνάδελφο Γιώργο Μελετίου είχε αναφέρει πως το 2018 το χρέος ήταν γύρω στα 16-17 εκατομμύρια ευρώ, τα περισσότερα διευκρίνισε ήταν φόροι προς το Κράτος. Τη σεζόν 2017-18 ο ΑΠΟΕΛ αγωνίστηκε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ με πολύ καλή παρουσία και δύο ισοπαλίες με την Ντόρντμουντ μέσα-έξω που είχα την τύχη να περιγράψω.
Από το 2019 και έπειτα κάθε χρόνο προστίθεται στο όποιο ποσό προϋπήρχε άλλα 6-8 εκατομμύρια. Το Καλοκαίρι του 2024 θα συμπληρωθεί μια εξαετία και θα περιμένουμε να μάθουμε μέχρι τα τέλη Αυγούστου εάν κερδίσει θέση σε Ευρωπαϊκό όμιλο.
Το επιχείρημα ότι πρέπει να διατηρείται ψηλός προϋπολογισμός με πρόσχημα την ανταγωνιστικότητα της ομάδας είναι εύηχο. Αλλά καθόλου πρακτικό για τη μείωση του χρέους. Μήπως τελικά ο Τάκης Αντωνίου έδωσε τη λύση με βάσει τα σημερινά δεδομένα, μέχρι να εξευρεθεί επενδυτής;
Σίγουρα το έλλειμα των 6-7 εκ. ευρώ κάθε χρόνο να προστίθεται στο χρέος δεν είναι λύση. Έσοδα τόσα, μικρός μέρος των εσόδων να σβήνει σιγά, σιγά το χρέος δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ίσως είναι.