Πανίκος Κωνσταντίνου
-Οι Κύπριοι έχουν λίγο χρόνο και στις προπονήσεις
-Αλλαγές πριν το ημίχρονο για να γλιτώσουν το πρόστιμο
-Οι σύλλογοι σκέφτονται μόνο τα λεφτά των… ομίλων
-Είναι χαμηλή η αυτοπεποίθηση των διεθνών μας
- Χρειάζονται άνθρωποι στην ΚΟΠ με τεχνογνωσία
-Κλήσεις στις μικρές Εθνικές λόγω των… γονιών
«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη, αλλά κοιτάξετε ολόκληρη την εικόνα του κυπριακού ποδοσφαίρου» ανέφερε μετά το τέλος του αγώνα με την Ισπανία ο αρχηγός της εθνικής Κύπρου Πιέρος Σωτηρίου. Ένας αθλητής που χρειάζεται 48 ώρες ταξίδι με αεροπλάνα και τρένα, για να έρθει και επιστρέψει στην Ιαπωνία. Κληθείς να σχολιάσει τους λόγους που η Εθνική μας «έγινε ρεζίλι» όπως είπε, παραδέχτηκε πως τη συγκεκριμένη ερώτηση την ακούει εδώ και καιρό και συμπλήρωσε «Είμαστε μόνο λόγια. Πρέπει να αλλάξουν πάρα πολλά. Δεν είναι της ώρας…».
Η τελευταία αράδα ήταν εκείνη που «άναψε» τη δημοσιογραφική περιέργεια για να συνομιλήσουμε με τον Πιέρο Σωτηρίου, με την ελπίδα πως ναι, μετά από τόσα χρόνια αδυναμίας, μέτριων αποδόσεων και κακών αποτελεσμάτων ίσως έφτασε η ώρα κάποιος να μιλήσει και να βοηθήσει να αλλάξει η εικόνα που βγάζουν οι Εθνικές μας ομάδες. Όχι μόνο απλές διαπιστώσεις και τοποθετήσεις από πρώην διεθνείς, πρώην ομοσπονδιακούς ή σκέτο προπονητές ή ακόμη και γενικόλογες δημοσιογραφικές αναλύσεις.
Στην ερώτηση τι εννοείς με όλα όσα ανέφερες ο αρχηγός της Εθνικής χρησιμοποιώντας αιχμηρό λόγο που σπάνια απορρέει από εν ενεργεία διεθνείς, ξεκίνησε και δεν σταμάτησε. Στο τέλος δεν έγινε συνέντευξη διότι ο Πιέρος ήταν χείμαρρος: «Να αρχίσουμε από ψηλά και να πηγαίνουμε προς τα κάτω. Η Ομοσπονδία αποφάσισε την αύξηση των ξένων από 15 σε 17. Μια ομάδα 24ων ποδοσφαιριστών με 17 ξένους και ένα-δυο καταλόγου Β αριθμεί τουλάχιστον 19 ποδοσφαιριστές. Πρακτικά στο δίτερμα δεν χωράνε παρά μόνο τρεις Κύπριοι. Αυτό σημαίνει λίγος χρόνος και στις προπονήσεις. Όχι στους αγώνες, στις προπονήσεις.
Ένα άλλο παράδειγμα. Στην προσπάθεια τους ομάδες να γλιτώνουν το πρόστιμο ξεκινούν με Κύπριους την ενδεκάδα τους και σε λίγα λεπτά τους κάνουν αλλαγή. Και ρωτώ; Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνουν στα παιδιά και ποιο είναι το κίνητρο των γονιών που στέλνουν τα παιδιά τους στις Ακαδημίες;
Είναι ξεκάθαρο πως ο στόχος των κορυφαίων ομάδων, τα λεφτά των Ευρωπαϊκών ομίλων. Δε νοιάζονται για τους Κύπριους παίκτες. Φέτος για παράδειγμα από τις τέσσερεις ομάδες που αγωνίστηκαν στα Ευρωπαϊκά κύπελλα μόνος ένας ήταν στο αρχικό σχήμα.
Στο εξωτερικό τα λεφτά που οι σύλλογοι επενδύουν για την εκπαίδευση των αθλητών τους στις Ακαδημίες σε προπονητές, γυμναστές και λοιπό προσοντούχο προσωπικό, στα μέσα π.χ. γυμναστήρια, στις υποδομές π.χ. γήπεδα, είναι τόσα πολλά που η απόσταση που μας χωρίζει είναι μέχρι τον… ουρανό.
Από τις μικρές Εθνικές ομάδες προσλαμβάνονται τεχνικοί διευθυντές και προπονητές χωρίς κάποια κριτήρια. Σε αυτές τις ηλικίες δυστυχώς διαπιστώνουμε πως έχουμε κλήσεις νεαρών διεθνών λόγω των σχέσεων των γονιών τους. Νεαροί που πρέπει να προωθηθούν μένουν εκτός. Όταν όμως έρθει η ώρα του στρατού χάνουν τις διευκολύνσεις και μοιραία κάποιοι σταματούν το ποδόσφαιρο. Αντίθετα όσοι δεν αξίζουν και προωθούνται μόλις ενηλικιωθούν φαίνεται η γύμνια τους. Γι’ αυτό και βλέπουμε 16χρονους να αγωνίζονται στην Εθνική Ισπανίας. Όμως όσα είπα ισχύουν και σε χώρες πληθυσμιακά κοντά μας, όπως η Ισλανδία, τα Ν. Φερόε και το Λουξεμβούργο.
Η ΚΟΠ θα πρέπει να βρει τρόπο να επικοινωνούν οι εθνικές μεταξύ τους. Να υπάρχει σχέδιο και μεθοδολογία για την ανάπτυξη των διεθνών από τις μικρές ηλικίες μέχρι την Ανδρική ομάδα.
Τα λέω όλα αυτά, διότι αισθάνομαι πως εδώ και μερικά χρόνια δεν υπάρχει στην Εθνική Ανδρών αυτοπεποίθηση. Είναι χαμηλή η αυτοεκτίμηση στις ικανότητες μας και με ενοχλεί να απουσιάζει η πίστη στα παιχνίδια. Χωρίς πίστη δε θα κερδίσουμε κανένα αγώνα. Τα λέω για να αλλάξουμε τον τρόπο προσέγγισης, οι Εθνικές να γίνουν καλύτερες, και οι διεθνείς να ανακτήσουν την πίστη στις δυνάμεις, δεξιότητες και ταλέντο τους.
Καταληκτικά στην ΚΟΠ επιβάλλεται να προσληφθούν άνθρωποι με τεχνογνωσία και εξειδίκευση στη διεύθυνση αθλητισμού που θα ασχολούνται καθημερινά και αποκλειστικά με τις Εθνικές ομάδες Ανδρών και Γυναικών όλων των ηλικιών, παρακολουθώντας μέχρι και αγώνες «grassroots» σε τακτική βάση. Με αυτό τον τρόπο θα έχουν καλή εικόνα του Κυπριακού ποδοσφαίρου από τη βάση του. Υπάρχουν και πολλά άλλα που θα μπορούσα να γίνουν αλλά ας μείνουμε μέχρι εδώ. Ευχαριστώ».
Ο Πιέρος Σωτηρίου έκανε κάτι που θα έπρεπε πολλοί εν ενεργεία αθλητές να κάνουν κατά καιρούς. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη του αθλητισμού. Μακάρι να βρεθούν μιμητές να βγαίνουν μπροστά την ώρα που «καίει το σίδερο». Μίλησε ως αρχηγός, για το καλό της εθνικής και του Κύπριου ποδοσφαιριστή. Σε λίγες ώρες θα ταξιδέψει 24 ώρες για να επιστρέψει στην ομάδα του στην Ιαπωνία.