Χρήστος Ζαβός
Αφού επιβίωσα από την Καρμέλ (τρομάρα της) είπα να στρωθώ στη δουλειά και στον Απόλλωνα. Και όταν λέμε Απόλλωνας επί Τσόρνιγκερ, εννοούμε Τσόρνιγκερ. Και μες στο γήπεδο και εκτός.
Το τι κάνει τακτικά, το σκάουτινγκ πριν τους αγώνες, πως διαβάζει το ματς στην εξέλιξη του, οι αλλαγές που προβαίνει, πως αξιοποιεί το ρόστερ γενικότερα είναι μια διάσταση του πολυδιάστατου ομολογουμένως Γερμανού.
Και είναι τέτοιος γιατί δεν μπορείς να τον περιορίσεις εντός των αγωνιστικών χώρων. Ομολογώ μου το έλεγαν μα δεν είχα πολύ δώσει σημασία.
Όσο ενδιαφέρον έχει εντός των γραμμών άλλο τόσο έχει και εκτός. Άμα κιόλας απομονώσεις τις συνεντεύξεις του και τις συγκρίνεις με τις «εγχώριες», είτε παραγόντων, είτε ακόμη και κυπρίων προπονητών σε πιάνει η στεναχώρια για το που γεννήθηκες. Αυτό επίσης είναι μια ακόμη διάσταση του Τσόρνιγκερ με την οποία θ’ ασχοληθούμε όχι σ’ αυτό το κείμενο.
Το σημερινό κείμενο έχει να κάνει με τον Τσόρνιγκερ ως προπονητή του Απόλλωνα και μόνο. Πως αντιλαμβάνεται την ομάδα, τι γνωρίζει γενικότερα γι’ αυτήν, ποιες είναι οι επιδιώξεις του και πως νιώθει ως προπονητής της.
Το τελευταίο είναι και το πιο εύκολο. Γιατί ο ίδιος φροντίζει να το ξεκαθαρίσει με τον πιο απλό τρόπο. Είναι τόσο ευθύς που το λέει χωρίς μεμψιμοιρίες και τακτικισμούς: «I love this team» και «ότι έχει κάνει μέχρι στιγμής» ανέφερε και δεν σηκώνει περαιτέρω ερμηνεία.
Σ’ αντίθεση δηλαδή γενικότερα με τις δηλώσεις του που ερμηνεύονται ανάλογα από τον καθένα, πλέον και από αντιπάλους, ο Τσόρνιγκερ ξεκαθαρίζει την αγάπη που έχει για την ομάδα και πόσο γουστάρει τη δουλειά του στη Λεμεσό.
Ως προς το τι γνωρίζει γι’ αυτή, είναι εντυπωσιακό ότι ξέρει κάθε τι που τον αφορά ακόμη και αν αυτό προκύπτει από το παρελθόν. Και επειδή το ξέρει μάλλον θέλει να το ελέγξει.Και αν πριν λίγες μέρες ο Τσόρνιγκερ μιλώντας στο BBC για τον πρώην συνεργάτη του και νυν προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ράλφ Ράνγκνικ αναφέρθηκε στην πρόθεση του να «ελέγχει τα πάντα» και ο ίδιος δεν φαίνεται να πολύ διαφέρει.
Ο Γερμανός κόουτς μέσα από την 18λεπτη συνέντευξη τύπου αμέσως μετά το ματς με τον ΑΠΟΕΛ, δεν έκρυψε ότι και γνωρίζει και θέλει να ελέγχει τα πάντα. Από τους τραυματισμούς των παικτών, μέχρι το πώς θα βελτιωθεί ο κάθε παίκτης ξεχωριστά έως τη νοοτροπία ή «ψύχωση» το είπαμε παλαιότερα που ταλαιπωρεί τον Απόλλωνα.
Ξεκινώντας από τους τραυματισμούς έδειξε να γνωρίζει για τη μεμψιμοιρία και τη παραφιλολογία που υπάρχει γύρω το συγκεκριμένο θέμα και θέλησε να την σταματήσει με την εξής ατάκα: «Δεν σημαίνει ότι επειδή οδηγώ αυτοκίνητα ξέρω και πως κατασκευάζονται» κλείνοντας το μάτι σε όσους αμφισβητούν τον τρόπο εργασίας του. Επ’ αυτού δεν δίστασε ν’ αναφέρει ότι κάποιοι παίκτες δεν μπορούν ν’ ακολουθήσουν φέροντας ως παράδειγμα προς μίμηση τον Ρομπέρζ.
Ο κύριος Τσόρνιγκερ γνωρίζει επίσης ότι μεταμόρφωσε τον Νταμπό, για τον οποίο έκανε συγκεκριμένη αναφορά προσθέτοντας ότι ο ίδιος ο παίκτης του επέτρεψε να τον εξελίξει, στέλνοντας μήνυμα και στους υπόλοιπους ότι γνωρίζει πώς να βελτιώσει τον καθένα ξεχωριστά.
Γνωρίζει ότι ο Κατελάρης υπό τον ίδιο διανύει τις καλύτερες ημέρες της καριέρας του επισημαίνοντας ξανά και ξανά ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα βιογραφικά των παικτών.
Επί τούτου, είναι αλήθεια ότι το μεγαλύτερο μέρος των δηλώσεων του το σπατάλησε επαναλαμβάνοντας την πίστη που έχει προς του 28 (!!) παίκτες που έχει ενώπιον του. Σε τέτοιο βαθμό που θεωρεί απιστία να μιλά για μεταγραφές νέων παικτών:
«Είναι ωσάν και μιλώ για το πόσο αγαπώ την γυναίκα μου και την ίδια ώρα να ψάχνω φιλενάδα» ανέφερε αν και λίγο μετά αναίρεσε τα λεγόμενα του παραδεχόμενος ότι μια από τις θέσεις που ψάχνει για ενίσχυση είναι αυτή του κεντρικού χαφ. Επί της μεταγραφολογίας επιβεβαίωσε κάτι που όλοι ξέρουμε την επιστροφή δηλαδή του Ντιγκινί.
Απ’ όλα τα πιο πάνω και άλλα πολλά που ανέφερε, (μεταξύ άλλων παραδέχθηκε ότι Κολ και Ζράντι έχουν φτάσει τα όρια τους) οι σημαντικότερες τοποθετήσεις του έγιναν στην αρχή. Ως κύριες παθήσεις του Απόλλωνα κατονομάζει την αμφισβήτηση και τη νοοτροπία. Και οι δύο εξ όσων εύκολα καταλαβαίνει κανείς προέρχονται από την ίδια την ομάδα.
Ο Τσόρνιγκερ μίλησε για την αμφισβήτηση που είχε ακόμη και μέσα από το κλαμπ και πως πλέον οι αμφισβητίες έχουν μετατραπεί σε believers.
«Ακόμη και μες στην ομάδα, προσωπικό, οπαδοί και αντίπαλοι από αμφισβητίες τώρα πια μας πιστεύουν και αυτό πρέπει να το αναπτύξουμε περισσότερο» ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι όσο αμφισβητείται η φετινή προσπάθεια, τόσο δυσκολεύει η επίτευξη του στόχου που δεν είναι άλλος από το να κερδίζει παιγνίδι με παιγνίδι.
Και ακριβώς αυτή η αμφισβήτηση κατά τη διάγνωση του Γερμανού πηγάζει μέσα από τη νοοτροπία- «ψύχωση» που υπάρχει και σχετίζεται με την επιθυμία να κατακτηθεί επιτέλους το 4ο. Και επειδή μάλλον είναι πολύ Γερμανός για να το κρύψει, ούτε συγκρατήθηκε, ούτε και χρησιμοποίησε διπλωματική γλώσσα μήπως και χαϊδέψει αυτιά είτε του προέδρου, είτε του τελευταίου οπαδού.
«Who cares about this bullshit? Who cares? No one» δήλωσε με ευθύτητα, θέτοντας τη διαχρονική εμμονή- ψύχωση σε κάποιο άλλο επίπεδο, θεω΄ρωντας προφανώς ΄ότι για να έρθει επιτέλους το τιμημένο θα πρέπει ν'αλλάξει συνολικά η νοοτροπία, ΄΄ολων όσων απαρτίζουν το οικοδόμημα του Απόλλωνα.