Gastronomos
Νίκη Χρυσανθίδου
Ίσως το πιο χαρακτηριστικό ψωμί της Γαλλίας, προστατευμένο με διάταγμα από το γαλλικό κράτος επί προεδρίας Φρανσουά Μιτεράν. Έχει συνήθως μήκος 70 εκ. και διάμετρο 6 εκ., ωστόσο μπορεί να φτάσει και το 1 μέτρο. Είναι το μοναδικό ψωμί που οι καλοαναθρεμμένοι και με καλούς τρόπους Γάλλοι όχι μόνο το κόβουν με το χέρι, αλλά και θεωρούν ιεροσυλία το κόψιμό του με μαχαίρι! Κάθε χρόνο διοργανώνεται στο Παρίσι διαγωνισμός για την καλύτερη μπαγκέτα και ο νικητής φούρναρης έχει και την τιμή να προμηθεύει το πρωθυπουργικό μέγαρο με τις μπαγκέτες του για έναν χρόνο, δηλαδή μέχρι τους επόμενους αγώνες.
Υλικά
- 550 γρ. αλεύρι σκληρό
- 100 γρ. αλεύρι μαλακό
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 30 γρ. ξηρή μαγιά
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 300 ml χλιαρό νερό
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στον gastronomos