ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τέσσερα πιάτα από τα παλιά στις τέσσερις καλύτερες ταβέρνες στην Κύπρο

Δείτε τι προτείνει το WiZ

Wiz Guide

Πιάτα που καταφέρνουν να διατηρήσουν ζωντανή τη γευστική μνήμη μιας Κύπρου πιο αυθεντικής, πιάτα που προέκυψαν μέσα από παλιά δεφτέρια και διά στόματος αφηγήσεις και ήρθαν στο σήμερα προσθέτοντας έξτρα αξία στα εστιατόρια που τα προσφέρουν.

Ο μεζές των ταβερνών, ή για να ακριβολογούμε ο κυπριακός μεζές των πλείστων ταβερνών στο νησί, απαρτίζεται πάνω κάτω από πανομοιότυπα πιάτα, ιδίως στο κομμάτι με τα ζεστά κρεατικά. Παρατηρήσαμε παρόλα αυτά ότι στις τέσσερις ταβέρνες που περιλαμβάνονται στη λίστα των Wiz 50 Best Restaurants υπάρχουν πιάτα που ξεφεύγουν από τις συνηθισμένες προτάσεις, προερχόμενα μάλιστα από παλιές συνταγές ακόμα και από την κατεχόμενη Κύπρο.

Κερπαστό στον Κουτσονικολιά, στο Καλό Χωριό Λάρνακας

Στο τραπέζι της ταβέρνας έρχονται διάφορα «καρπασίτικα». Η σαλάτα με ντομάτα, μελιτζάνα, πιπέρι, αγγουράκι, κρεμμύδι, δυόσμο και λαδόξιδο, η σκορδαλιά, τα σαλιγκάρια με ντομάτα και κολοκύθι, το λουκάνικο και ο παστουρμάς που είναι μαγειρεμένα με ένα δικό τους σος, το καπηρό το οποίο είναι ψωμί (με προζύμι, αλλά λίγο πιο ελαφρύ) με ελαιόλαδο, λεμόνι και αλάτι, αλλά και η ψημένη στο κάρβουνο «μυλλόπιτα» με μέλι που έρχεται στο φινάλε είναι μερικά από αυτά. Highlight του μεζέ φυσικά αποτελεί φυσικά το πολύ δημοφιλές κερπαστό. Ένα απίστευτα εύγεστο κρέας, το οποίο αφορά σε ρίφι (κατσίκι) που ξηραίνεται για 7-8 μέρες, ψήνεται στο κάρβουνο και σερβίρεται μόνο με θαλασσινό αλάτι από το Νέο Χωριό της Πάφου. Ένα πιάτο-λουκούμι, όπως ακριβώς φτιαχνόταν στην Καρπασία πριν από μισό αιώνα!

Οφτό κλέφτικο, συρτό, της τερατσιάς, στο Προαύλιο, στην Παρεκκλησιά

Η συνταγή της γιαγιάς, η οποία είχε καταγωγή από την Περιστερωνοπηγή της επαρχίας Αμμοχώστου, γίνεται ανάρπαστη κάθε βράδυ στην άκρως καλοκαιρινή αυλή της ταβέρνας Προαύλιο, στην Παρεκκλησιά. Το οφτό μπαίνει συρτό σε ξυλόφουρνο, πάνω σε φύλλα τερατσιάς (αρνί ενός έτους, όχι πολύ μεγάλο, για να είναι μαλακαό), ενώ μαζί στον φούρνο μπαίνουν και πατάτες παραλιμνίτικες με το φύλλο τους. Το οφτό προσφέρεται στον μεζέ αλλά και α λα καρτ. Εξίσου ιδιαίτερα πιάτα στο Προαύλιο, δια χειρός του σε Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, είναι ο μουσακάς της Αγλαΐας (και σε χορτοφαγική εκδοχή), αλλά και η μελιτζάνα με γέμιση κιμά).

Διαβάστε την συνέχεια στο WIZ 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Food & Drink: Τελευταία Ενημέρωση