Gastronomos
Πιάτο αγαπητό στην Αυστρία και στη Βαυαρία, που σερβίρεται με πουρέ μήλων και έτοιμη σάλτσα χρένου (horseradish), σε μια ιδιαίτερη αντίθεση γλυκού και πικάντικου.
Υλικά
Για το βραστό
2 κομμάτια μοσχαρίσια σπάλα, 750 γρ. περίπου το καθένα
15 κεδροκούκουτσα
4 κόκκοι μπαχάρι
20 κόκκοι λευκό πιπέρι
1 φύλλο δάφνης
1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι
3 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες, με τη φλούδα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο, ολόκληρο
ανθός αλατιού
12 καρότα baby (ή απλά, μικρού μεγέθους, κομμένα κατά μήκος στη μέση)
4-6 μαραθόριζες, κομμένες κατά μήκος στη μέση
1 μεγάλη σελινόριζα, καθαρισμένη, κομμένη σε κύβους
12 λαχανάκια Βρυξελλών
Για την πικάντικη σάλτσα μήλου
700 γρ. μήλα, κατά προτίμηση Τριπόλεως
1 ξυλάκι κανέλας
1 καρφάκι γαρίφαλο
χυμός από 1 λεμόνι
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
3 κουτ. σούπας έτοιμη σάλτσα horseradish (σάλτσα χρένου – τη βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
αλάτι και ζάχαρη κατά βούληση
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
ξινολάχανο τουρσί, από βαζάκι, στραγγισμένο και ελαφρά ζεσταμένο
1/3 μάτσο σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
φύλλα μαϊντανού και σέλινου
τριμμένο μοσχοκάρυδο
λίγη επιπλέον σάλτσα horseradish
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στον gastronomos