Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Gastronomos
Κείμενο: Νένα Ισμυρνόγλου
Με την πλούσια και πικάντικη γεύση τους τα αρνίσια κεμπάπ ταιριάζουν θαύμα με τις ανάμεικτες πατάτες, απλές και γλυκοπατάτες, και δροσίζουν απολαυστικά με τη σάλτσα γιαουρτιού.
Υλικά
Για τα κεμπάπ
- 600 γρ. κιμάς αρνίσιος, από μπούτι και σπάλα (ζητάμε από τον κρεοπώλη να αλέσει το ψαχνό μαζί με λίγο από το εξωτερικό λίπος τους)
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
- 100 ml ελαιόλαδο
- 3 φέτες ψωμί, μουλιασμένες και στυμμένες
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο
- 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
- 1 κουτ. σούπας σουμάκι
Για τη σάλτσα ντομάτας
- 60 ml ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 καψάκια καρδάμωμο, κοπανισμένα
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 1 κουτ. σούπας πάπρικα πικάντικη
- 400 γρ. ντοματίνια, χτυπημένα στον πολυκόφτη
- 1 κονσέρβα ολόκληρα τοματάκια, λιωμένα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τις πατάτες και τις γλυκοπατάτες
- 700 γρ. πατάτες, καθαρισμένες, κομμένες λεπτές κυδωνάτες
- 500 γρ. γλυκοπατάτες, καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
- 80 ml ελαιόλαδο
- ξύσμα από 1 λάιμ
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα γιαούρτι με σουμάκι
- 200 γρ. πρόβειο γιαούρτι, στραγγιστό
- 1 κουτ. σούπας σουμάκι
- 1 κουτ. γλυκού καλό ξίδι
- 30 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι καγιέν
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στον gastronomos