Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Gastronomos
Για όσους δεν αρέσκονται στους πειραματισμούς, η απλή βασιλόπιτα κέικ είναι η ιδανική γιορτινή πρόταση, εύκολη και γρήγορη!
Νικολέτα Φωσκόλου
Υλικά
- 250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη + επιπλέον για το ταψί
- 400 γρ. (2 κούπες) ζάχαρη
- 5 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
- ξύσμα 1 λεμονιού
- 2 κάψουλες βανιλίνη
- 300 γρ. (1 1⁄2 κούπα) γάλα
- 5 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 520 γρ. (4 κούπες) αλεύρι σκληρό (το λευκό σταρένιο αλεύρι, που είναι κατάλληλο για ψωμί και αρτοποιήματα) + επιπλέον για το ταψί
Μυστικά
Για τη διακόσμηση υπάρχουν πολλές ιδέες:
- Κλασικά, μπορούμε να φτιάξουμε τη χρονολογία με ένα χαρτόνι και να το τοποθετήσουμε πάνω, πριν αχνίσουμε την πίτα.
- Μπορούμε επίσης να τη διακοσμήσουμε με σπυριά από ρόδια, καρύδια, φέτες από φρουί γκλασέ πορτοκάλι, χριστουγεννιάτικα στολίδια και ζαχαρωτά κ.λπ.
- Μια άλλη ιδέα είναι να βάλουμε μια δαντέλα περιφερειακά ή και σε όλη την επιφάνεια, πριν αχνίσουμε την πίτα. Όταν θα αφαιρέσουμε τη δαντέλα, θα μείνει το αποτύπωμά της, όπως κάνουμε με τις φανουρόπιτες.
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στον gastronomos